top of page

OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASI KATI BESİNLERE GEÇİŞ

Güncelleme tarihi: 12 Oca 2021


Obezite cerrahisi ameliyatından sonra, en az ameliyat kadar önemli bir aşama hastaları bekler. O da doğru beslenme ve uygulanacak diyet programlarıdır. Aşağıda katı diyet dönemine ilişkin notlarımız yer alıyor.


Cerrahi uygulamadan bir ay sonra hastalar katı besinlere geçebilirler. Ama bu dönem, “püre diyet dönemine” benzemekle birlikte, uygulanması daha rahat bir aşamadır. Artık hasta yediklerini blenderdan geçirme ihtiyacı hissetmez. Çiğneme ve küçük lokmalar tekrar beslenme düzenine entegre olur.


Bu döneme ilişkin en önemli şeylerden biri, protein ağırlıklı beslenmedir.

Hastalar, günün en önemli öğünlerinden kahvaltılarını asla ihmal etmemelidir. Sabah kahvaltısında yumurta ve peynir gibi protein bakımından yüksek gıdalar tercih edilmelidir. Yağsız biçimde, peynirin yağıyla pişirilecek bir sebzeli omlet güzel bir başlangıç olabilir.

Öğle ve akşam yemeklerinden önce protein bakımından zengin kırmızı et, tavuk ve balık gibi besinler hasta için faydalı olacaktır. Fakat bilhassa et ve et ürünleri tüketilirken mide asit salgılarını çoğaltacak cinsten eklemelerden kaçınmalısınız. Peki nedir bu eklemeler? Tabii ki salça, baharat, limon, soğan, sarımsak, limon ve sirke gibi eklemelerden bahsediyoruz. Hasta bu dönemde en az 3 ay boyunca bu tür eklemelerden uzak durmalıdır.


Katı diyetin bir diğer taşıyıcı öğelerinden biri de şüphesiz ki ara öğünler. Gün içerisinde 2 ile 2.5 saat arasına denk gelecek biçimde ufak ara öğünler düşünülebilir. Bu öğünlerde süt ürünleri tercih edilmesi tavsiyemizdir. Süt, ayran ve kefir gibi ürünler protein bakımından zengindir. Ama tıpkı et ürünlerinde uzak durmanızı tavsiye ettiğimiz gibi, mide asitini çoğaltacak turunçgiller gibi meyvelerden uzak durmalısınız. Ayrıca midede hazmı çok zaman alan kuruyemiş, çiğ sebze ve karbonhidratı yüksek besinler (ekmek, makarna vb.) de uzak durulması gereken bir diğer gıdalardır.


Ve son olarak tabii ki katı – sıvı dengesi bu dönemde dikkat edilmesi gereken bir şeydir. Su tüketim miktarınız uzman doktorumuzun miktar konusundaki tavsiyeleriyle söylenecektir. Bununla birlikte çay ve kahve gibi dehidrasyon yaratabilecek içecekler söz konusu olduğunda, su tüketimi yine önem arz etmektedir.


Tüm bu katı diyet döneminde, cerrahi öncesi ve sonrası tüm dönemlerinizde olduğu gibi yanınızdayız. Dr. Çağrı Tiryaki ve uzman ekibi olarak tüm sorularınızı yanıtlamak için buradayız.


Bize ulaşmak için: (+90) 544 661 23 33

22 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page